Hozzávalók:
-
70 dkg liszt
-
3 ek burgonyapehely
-
350 ml víz
-
1 tojás
-
1 kk cukor
-
2 kk só
-
4 dkg élesztő
A lapok kenéséhez:
A kenyér tetejére:
-
kevés tejjel higított tojás
-
lenmag /a virág közepére/
-
szezámmag /a szirmokra/
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe raktam és dagasztó programmal dagasztottam, kelesztettem. Kb: 50 perc múlva a tészta olyan magasra kelt, hogy majdnem elérte a gép tetejét. Ekkor kivettem, kicsit átgyúrtam 2 részre osztottam.
A tortasütő karimáját levettem és a sütőlapjára sütőpapírt vágtam. Erre raktam a körlapokat.
Az első adag tésztát 5 egyforma részre vágtam, és egyenként 22 cm-es körlappá nyújtottam.
Megkentem olvasztott vajjal és ráhelyeztem a következő lapot, és így folytattam az 5. tésztalapig. Ezt az 5. lapot kicsit nagyobbra nyújtottam, hogy lelógjon a lapokról, ezt már nem kell vajjal kenni. Bevágtam a tészta szélétől kb 1 cm-re 8 egyenlő részre:
Majd egyenként kihajtogattam a szirmokat:
A második tészta 1/4-ét levágtam és félreraktam, a maradékot szintén 5 részre osztottam és 14 cm-es körlapokat nyújtottam belőlük. Ugyanúgy megvajaztam és egymásra helyeztem a lapokat. Az utolsót nem kentem meg, hanem szintén 8 felé vágtam, de úgy hogy ennek a koszorúnak a szirmai a nagyobb koszorú szirmai közé essenek. Egyenként ezeket is kihajtogattam:
Végül a félretett 1/4 tésztát a virág közepébe helyeztem és még 30-40 percig kelesztettem.
Megkentem tejes tojással, megszórtam lenmaggal és szezámmaggal, majd megsütöttem 180 fokon 30-35 perc alatt.
Így néz ki felvágva:
Ezt a kenyeret több blogon is láttam, ott nem ezzel a tésztával készítették. Én mohakonyha.blogspot.com/2009/07/napraforgo-kenyer.html oldalán található recept szerint készítettem el a kenyeret és nem bántam meg. Isteni volt, kívül ropogott, belül puha, omlós, nagyon finom volt.
|