Mini kürtöskalács
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
50 gr cukor
-
50 gr vaj
-
2 tojás
-
30 gr élesztő
-
50 ml langyos tej + 1 kk porcukor /az élesztőhöz/
-
250 ml tej
A tésztára sütés előtt:
-
60 gr durvára tört dió
-
50 gr liszt
-
75 gr porcukor
Sütés közben:
-
50 gr vaj
-
50 gr cukor
-
50 ml víz
Ma már soha nem futtatom fel az élesztőt cukros tejben /tehát az 50 ml langyos tejre és az 1 kk porcukorra nincs szükség/. A kelt tésztákat mindig a kenyérsütő gép dagasztó programjával készítem. Tehát beleteszem a gép edényébe először a folyadékokat, utána a lisztet, cukrot, sót. Ez utóbbiakat az edény két szélére szórom, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a liszt közepére tett élesztővel. 30 percig kelesztem a gépben.
Ha megkelt, a tésztát kétfelé vágom, egyenként kinyújtom kb: 40x24 cm méretűre és 2 cm széles csíkokat vágok 12 db-ot.
A tésztacsíkokat feltekerem a hengerekre,/amiket előtte beolajoztam egy kicsit/ úgy hogy egy kicsit fedjék egymást, de az sem baj ha nem fedik, mert összetapad a tészta.
A tekercseket megforgatom a cukros dióban. Nekem nem igazán akart a dió rátapadni a tésztára, ezért egy picit megkentem vizes ecsettel a tekercseket, úgy forgattam a dióba. Beraktam a sütőbe, az első 15 perc letelte után megkentem az 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 50 ml víz összeforralt keverékével. Tovább sütöttem és újabb 10 perc múlva ismét megkentem és készre sütöttem. Kb: 35-40 perc alatt sült meg.
Ebből a mennyiségből 24 db tekercsem lett.
Ha nincs ilyen habroló csöved mint amire én is feltekertem a tésztát:
Kürtöskalács őzgerinc formán
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
50 gr cukor
-
50 gr vaj
-
2 tojás
-
30 gr élesztő
-
50 ml langyos tej + 1 kk porcukor /az élesztőhöz/
-
250 ml tej
A tésztára sütés előtt:
-
60 gr durvára tört dió
-
50 gr liszt
-
75 gr porcukor
Sütés közben:
-
50 gr vaj
-
50 gr cukor
-
50 ml víz
Az 0,5 dl tejbe rakd bele az 1 kk cukrot és ebben futtasd fel az élesztőt. A többi hozzávalót tedd egy tálba, keverd bele az élesztőt, és dagaszd körülbelül 15 percig. Szórd meg egy kis liszttel és takard le úgy keleszd 30 percig.Amíg a tészta kel:a diót összekeverjük a liszttel és a cukorral, az őzgerinc formát bekenjük vajjal vagy olajjal /nekem csak egy őzgerinc formám van, ezért egy jénayt használtam a második őzgerinc forma helyett/.
A megkelt tésztát 2 cipóra osztjuk, 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a formára rakjuk úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. A tésztát megszórjuk a diós cukros keverékkel és még 20 percig kelesztjük. 20 perc múlva 170 fokon kezdjük sütni. Közben a vajat a cukrot és a vizet összefőzzük és az első 15 perc után a tésztát meglocsoljuk a vajas cukros máz felével. Újabb 10-15 perc múlva meglocsoljuk a máz maradékával és készre sütjük. A kész kalácsot a formán hagyjuk kihűlni, így megtartja a formáját.
Ezt a receptet a http://desszert.eu/hazi_kurtos_kalacs oldalon találtam.
|