Ez az egyetlen gomba amit meg merek csinálni a vadon termő gombák közül.
Ugyanis a rádióban hallottam egyszer, hogy azt az őzlábgombát nyugodtan meg lehet enni
amelyiknek 10 cm-nél nagyobb a kalapja, le-föl huzgálható a gyűrűje, és a tönk kifordítható a kalapból.
Másnap kimentem a többiért is, de sajnos csak kettő volt használható, a többi már öreg volt.
A gombákat megmostam, kicsit sóztam négyfelé vágtam és a szokásos módon bepaníroztam. Csináltam hozzá egy kis tárkonyos krumplilevest, a gombához meg rizst és tartárt.
Az ősszel amikor sok gomba lesz teszek el a fagyasztóba is:
-
panírozva elősütve,
-
feldarabolva olajon dinsztelve /ez tojásrántottába csodálatos/
Őzlábgomba sajttal: A gombát beteszem egy nagy serpenyőbe megszórom oregánoval és bazsalikommal, ha kész reszelt sajtot reszelek rá.
Őzláb sörtésztában
Hozzávalók:
A hozzávalókból palacsintatésztát készítünk ebbe mártjuk a gombákat és kisütjük.
Tejszines tárkonyos őzlábgomba leves
Hozzávalók:
-
fél kg gomba
-
1 hagyma
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
1 ek kacsazsír
-
3 szál répa
-
2 szál gyökér
-
1 kisebb zeller
-
1-2 ek szárított tárkonylevél
-
1,5-2 dl tejszin
-
1 csapott ek keményítő vagy liszt
-
só, bors
-
2-3 ek citromlé
A hagymát egy kicsit dinszteljük, hozzáadjuk a gombát azzal is dinszteljük, majd a tárkony felét és a többi zöldséget is belerakjuk, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd felöntjük húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, 15-20 percig főzzük. A keményítővel besűrítjük és belekeverjük a tejszint és a citromlét.
Krémsajttal töltött gomba
Hozzávalók:
-
1/2 tubus krémsajt
-
petrezselyem
-
tej
-
só, bors
-
reszelt sajt
A krémsajtot kikeverjük a tejjel, petrezselyemmel, sóval, borssal. A gombákat megtöltjük /ha dobverő formájú/ ha már nagy megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és vajazott edényben 15 percig sütjük.
Petrezselymes rizzsel tálaljuk.
|