Hozzávalók:
-
1 dl víz
-
10 dkg liszt
-
10 dkg margarin
-
3 tojás
-
1 kk cukor
-
só
A krémhez:
-
5 dl tej
-
2 cs vaniliás pudingpor
-
10-15 dkg cukor
-
4 tojás
A vizet, a margarint, a sót és a cukrot felforraljuk, amikor forr állandó keverés mellett beleöntjük a lisztet és addig keverjük, míg elválik az edény falától /ez nem volt még egy perc sem!/. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt egyenként belekeverjük a tojásokat.
Ezt a tésztát másodszor csináltam meg. Először olyan kicsik voltak a tojások, hogy öt db-ot is bele kellett tennem, mégis kicsit darabos lett.
Ebből a tésztából is jó lett a fánk:
Ma nagyobb tojásokat használtam és ilyen lett a tészta:
Zsírozott tepsibe kis halmokat rakunk, /én kávéskanálnyi halmokat raktam, de legközelebb kicsit nagyobbakat fogok/. Egymástól távolabb tegyük a halmokat, mert nőni fog a tészta/.:
Forró sütőbe tesszük és megsütjük. Érdemes edényben vizet rakni a tepsibe, mert a vízgőzben nagyobbra nőnek a fánkok. Az alábbi képen a kisebb fánk vízgőz nélkül sült, a nagyobb vízgőzben.:
Elkészítjük a krémet:
A pudingport simára keverjük a tej 2/3-ad részével és a tojássárgával. A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verjük. A maradék tejet és a cukrot felforraljuk és a pudingos tejjel jól elkeverjük Ezután állandó keverés mellett, kb 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről aés belekeverjük a tojáshabot.
Ezeket a fánkokat csak sima egyszerű vaniliakrémmel töltöttem, még tojást sem tettem bele. Ebbe csak 0,5 l tej kell, 5 lapos ek liszt, 10-15 dkg cukor, 1-2 cs. vaniliás cukor /ízlés szerint/. Kimérem a lisztet és kevés tejjel keverem el. Ha már sima, nem csomós akkor öntöm hozzá a többi tejet és a cukrot. Állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
Ha kihűlt a krém, levágjuk a fánkocskák tetejét és megtöltjük.
|