Nincs otthon kenyér?
Ezt a kenyeret egy óra alatt elkészítheted! Miért? Mert nem kell keleszteni! /szódabikarbónával készül/
Igaz ajánlatos még aznap megenni, mert hamar kiszárad. A versenyt nem veszi fel a hagyományos sütésű kenyerekkel, de megoldhatja pillanatnyi gondunkat!
Hozzávalók: 25 dkg sima fehér búzaliszt, 25 dkg sima teljes kiőrlésű búzaliszt, es egy kevés a megszóráshoz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kk só, 3 dl író vagy joghurt.
A sütőt kapcsold be és melegítsd 200 fokra. A liszteket, a szódabikarbónát és a sót tálba szitáljuk, a szitában maradt korpát is beleszórjuk. /ha ízesített kenyeret szeretnél ekkor tedd hozzá a fűszereket/.
A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Sima golyót formálunk a tésztából, beolajozott sütőlapra helyezzük és kissé ellapítjuk /ne lapítsd ki túlságosan/, és kb: 19 cm-es átmérőjű kerek cipót formálunk belőle. Késsel kereszt alakban mélyen bevágjuk egy kevés teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk.
Körülbelül 30 perc alatt megsül. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha tompán, fojtottan szól még 3-5 percig süssük és újra kopogtassuk meg.
Ízesíthetjük is ezt a kenyeret:
Zöldfűszeres: 2 ek apróra vágott petrezselyem, 2 ek felaprított metélőhagyma, és 1 ek kerti zsázsa.
Köménymagos: 1 ek kömény.
Gyümölcsös: 10 dkg mazsola, és 1 citrom reszelt héja. |