Amit már elkészítettem annak a képét felteszem, ahol nincs kép azt még nem próbáltam ki.
Ha Te esetleg elkészítedés ízlett is kérlek írd meg!
Sokat hallottam már arról, hogy milyen isteni finom a padlizsánkrém. Már kétszer próbálkoztam vele, de az eredmény felejthető volt.
Amikor néhány napja a piacon járva megláttam a padlizsánt, elhatároztam megint megpróbálom, mindjárt vettem is két darabot. Az egyik vevő amikor meghallotta, hogy krémet szeretnék csinálni belőle rögtön el is mesélte, hogy Ő hogyan csinálja. Hát most ezt a krémet csináltam meg. Ő ezt a krémet steril befőttesüvegekbe rakja, kis szalicilt szór a tetejére, lezárja vagy a lezárt üveget fejreállítja, mint a lekvárokat szokás, dunsztolja és a kamrába teszi. /Vigyázz az üres üveget állítsd meleg vízbe mielőtt megtöltöd, így a forró krémtől nem fog megrepedni!/
Azonos mennyiségű padlizsánt, paprikát, hagymát, fele mennyiségű paradicsomot, 3 gerezd fokhagymát kevés pirospaprikát, majorannát, köményt olajat használtam hozzá.
A padlizsán kb: 1/2 kg volt. A zöldségeket ledaráltam összekevertem és olajon 10 percig pároltam, majd izesítettem a fent felsorolt fűszerekkel. Kis üvegekbe töltöttem /3 db paradicsompürés és egy ecetes tormás üveg lett tele/ és eltettem a fagyasztóba. A frissen elkészült krémtől nem voltam elájulva, de tegnap elővettem egyet, most sokkal jobban ízlik.
A padlizsánkrémnek, rengeteg változatátolvastam már a neten. Itt szeretném összegyűjteni. Ha valaki bármelyiket megcsinálja, kérem írja meg milyen volt!
Padlizsánkrém II.
A padlizsánt sütőben 45-50 percig sütjük, lehúzzuk a héját, olajjal, sóval, fehér borssal, fokhagymával turmixoljuk.
Padlizsánkrém II.
A padlizsánt félbevágom, sózom, 1/4 h-t állni hagyom. 1 gerezd fokhagymát és egy vöröshagymát felaprítok. Egy sárga, egy piros husú paprikát kicsumázok, kockákra vágom, fekete olajbogyót aprítok bele.
A padlizsánt lemosom, szárazra törlöm, citromlével locsolom és fokhagymás olajon pirítom. Amikor a héja leválóban van lehúzom, a husát aprítom, visszateszem a serpenyőbe, 2 ek vízzel és egy héjától megszabadított paradicsommal 10 percig főzöm. Turmixolom.
Padlizsánkrém III.
2-3 padlizsán
2 (kis) doboz tejföl
4-6 gerezd fokhagyma áttörve
só
bors
paradicsom, petrezselyem a díszítéshez
A padlizsánokat megmosom, megszurkálom spéktűvel (hogy fel ne robbanjanak), és tepsiben, sütőpapíron takarék lángon puhára sütöm őket kb. 1-1,5 óra alatt. Egy kanállal kikaparom a padlizsánok belsejét, hozzákeverek 1-2 doboz tejfölt, 4-6 gerezd fokhagymát, majd megsózom, megborsozom, és habverővel alaposan átkeverem az egészet. Paradicsomszeletekkel és petrezselyemmel díszítem a tálat, és a hűtőbe teszem reggelig. Másnap házi kenyérrel tálalom. /mindmegette.hu/
Nyári padlizsánkrém - grillszósznak is
2 padlizsán
3-4 piros chili
1 kemény paradicsom
3 fokhagymagerezd
1/8 l olivaolaj
só
bors
1-2 evőkanál citromlé
1 csipet cukor
A padlizsánt fóliával kibélelt tepsire helyezzük, s előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. A chilit gázláng fölött megpörköljük, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon, a héját lehúzzuk, majd a chilimagot és a szárat eltávolítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a chilivel, a fokhagymával, a padlizsánhússal, sóval, borssal és a citromlével együtt mixeljük a legmagasabb fokozaton, míg sűrű krémet kapunk. Lehet utánaízesíteni pici cukorral. /mindmegette.hu/
Padlizsánkrém télire:
5 kg padlizsánt lesütünk sütőlapon, és víz alatt megtisztítjuk a héjától. Hagyjuk lecsepegni egy szitában, és egészben zacskóban a mélyhűtőben lefagyasztjuk. Télen, amikor használni akarjuk, kivesszük, és miután kienged, dinsztelt hagymával, 2dl olajjal kikeverjük, hogy krémet kapjunk. Az 5 kg padlizsánt 5 porcióra osszuk./mindmegette.hu/