Hozzávalók a vizes piskótához:
-
4 tojás
-
25 dkg cukor
-
20 dkg liszt
-
4 ek forró víz
-
1 citrom leve és reszelt héja
-
1 csomag sütőpor
Öntet:
-
2 tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
1 kk liszt
-
2 dkg kakaópor vagy 5 dkg csokoládé
-
5 dl tej
-
1 csomag vaniliás cukor
-
1 dkg vaj
A tojások sárgáját a cukorral és a citromlével habosra keverjük majd kanalanként hozzákeverjük a 4 ek forró vizet /legalább 15 percig keverjük/. Ezután adjuk hozzá az átszitált, sütőporral és a citrom héjával elkevert lisztet, legvégül óvatosan hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. Kizsírozunk, kilisztezünk egy tortaformát vagy tepsit. Én egy 30x20-as méretű tepsit használtam. Beleöntjük a masszát és forró sütőben sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk az első 10 percben, mert összeesik a tészta. Fél óra múlva tűpróbát végzünk /ha nem tapad tészta a tűre megsült/ Ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le fóliával vagy sütőpapírral.
Egy jól kidolgozott 4 tojásos piskóta 6 tojásos piskóta méretének felel meg.
Öntet készítése: A tojássárgákat a cukorral, a liszttel a kakaóval simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet /egyszerre ne öntsd bele az összes tejet, mert csomós lesz/. Gőz fölött sűrűsödésig főzzük. Ha kész hozzáadunk 1 dkg vajat és 1 csomag vaniliás cukrot.
|