Vegyél egy 375 gr-os tejfölt és langyosítsd meg 30 fokra /de el is hagyhatod, úgy is lecsöpög a savó/. Egy nagy szűrőbe teríts ritka szövésű ruhát és borítsd bele a tejfölt, de ne kavard össze. Pár óra múlva kösd össze a ruhát és akaszd fel egy fakanál segítségével egy magasabb edényre, tedd a hűtőbe. Csöpögtesd 24-36-48 órát és kész is a mascarpone. A lecsöpögött savót felhasználhatod sütemény készítésre.
Én két doboz 375 gr-os tejfölt csöpögtettem 3 napig. Éppen 40 dkg krémsajtom lett és egy ecetes reszelt tormás kis üveg lett tele a savóval.
Ezt a sajtot magam is sokszor elkészítettem, a család nagyon szereti! Kész van kb: 1/2 óra alatt, csak azt kell megvárni, hogy kihűljön.
Házi creme fraiche
Egy bögre langyosra melegített tejszínben keverjünk el 2 evőkanál irót. Takarjuk le, és pihentessük meleg, huzatmentes helyen, amíg kissé besűrűsödik. Ez a konyha hőmérsékletétől függően 24-48 óráig tarthat. Ha elkészült, hűtsük be.
Teriyaki szósz
125 ml Japán szójaszósz
2 evőkanál Mirin (édes rizsbor)
1 evőkanál barna cukor
Forraljuk fel a szójaszószt a mirinnel és a cukorral. Amikor a cukor teljesen elolvadt, lassú tűzön főzzük tovább 2-3 percig. A mirin helyettesíthető szake és cukor 3:1 arányú keverékével. A Japán szójaszósz is helyettesíthető kínaival, de az legyen alacsony sótartalmú!
Tojáslikőr
16 dkg cukor
6dl tej
1 vaniliás cukor
3-4 dl vodka
6 db tojás
A tojások sárgáját jó alaposan keverd ki a cukorral és a vaniliás cukorral add hozzá a tejet és végül a vodkát. Ebből a mennyiségből kb 1 l tojáslikőr lesz.
Fokhagymaolaj
A fokhagyma gerezdeket tegyük langyos olajba és lassan melegítsük, ne égessük! Amikor a gerezdek üvegessé válnak tegyük üvegbeés tegyünk rá olajat. Hűtőben tároljuk, 2-3 hónapig áll el!
Bazsalikomos fűszeres ecet
5 dl fehérborecetet forraljunk fel és öntsük rá 10-15 felaprított bazsalikomlevélre, zárjuk le egy hétre /legjobb csavaros tetejű befőttesüvegbe tenni/. Egy hét után szűrjük le és öntsük egy olyan óvegbe, amibe bazslikomágat és 3 gerezd fokhagymát tettünk.
Száraz martini
Hozzávalók:
1,5 kg cukor
1/2 kg rizs
10 szem mazsola
8 db szegfűszeg
2 db fahéj
5 db mandula
1 vaniliás cukor
1 cs. élesztő
3,5 l vízzel és a cukorral szirupot főzünk. Egy 5 l-es üvegbe beletesszük a rizst, belekarikázunk két citromot, beletesszük az élesztőt, fahéjat, szegfűszeget, mazsoláta, vaniliás cukrot. Ráöntjük a kihűlt szirupot, celofánnal lekötjük, 15 helyen átszúrjuk. 22 nap múlva leszűrjük, megint lekötjük, 8 napig állni hagyjuk, hűtjük.