A gnocchi /ejtsd: nyokki/ egy olasz tésztaétel, ami leginkább a mi nudlinkhoz hasonlít. Sokfajta mártással, hússal, hús nélkül tálalható. Ha van otthon lefagyasztott gnocchid pillanatok alatt ételt varázsolhatsz a család asztalára.
Elkészítése: Főzz meg héjában 1 kg burgonyát, hámozd meg, nyomd át krumplinyomón és hagyd kihűlni. Ha kihűlt tegyél bele egy tojást, kevés vajat /el is maradhat/, 2 ek búzadarát. Most apránként adagold hozzá a lisztet gyúrás közben. Eleinte nagyon ragad! Annyi lisztet adj hozzá, hogy puha legyen, de a kezedhez ne tapadjon.
Ökölnyi darabokat tépünk a tésztából, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk, mint a nudlinál és ujjbegynyi darabokat vágunk a rudakból /ne rakd egymásra őket, nehogy összetapadjanak/, majd villával bordákat nyomunk a kis nudlikra. Erre azért van szükség, hogy a mártás jobban rátapadjon. Sós vízben kifőzzük, ha feljött a víz tetejére már ki is szedhetjük. Öblíteni nem kell, mert veszít az ízéből. Le is fagyaszthatod!
Paradicsomos szósz: 60 dkg paradicsom, 2 kis hagyma, 3 ek olaj, só, bors, sajt. A hagymát olajban sárgára pirítjuk, rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk 20 percig főzzük. Ha sűrű vízzel higítjuk. Belekeverjük a gnocchit és sajtot reszelünk rá.
Sajtos szósz: 12,5 dkg tejföl, 20 dkg lágy sajt reszelve, só, bors. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a sajttal, sózzuk, borsozzu és összekeverjük a gnocchival.
Spenótos szósz: A spenótba belekeverünk 3 dl tejszint, borsozzuk, bazsalikomot is teszünk bele, keverjük a gnocchival és sajttal szórjuk.
A fenti 3 szósz receptjét a vegetarianus.freeblog.hu oldalon találtam.
Az apróra vágott szardellafilét üvegesre pároljuk a hagymával, beledobjuk a fokhagymát, a paradicsomot, 20 percig főzzük, a végén tesszük bele a friss bazsalikomot és a kifőtt gnocchit. Ezt a receptet a hk.wigner.bme.hu/karilap oldalon találtam.
Snidlinges csirke gnocchival: Ezt én kreáltam egy póréhagymás gnocchi recept alapján, mivel nem volt póréhagymám.
35-40 dkg gnocchi, 40 dkg csirke apróhús, egy csokor snidling, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl+1 ek liszt, 5 dkg sajt. A kockára vágott hagymát üvegesre párolom, rádobom a húst és a fokhagymát, együtt párolom tovább.Pici vizet öntök alá, ha megpuhult a lisztet elkeverem a tejföllel és besűrítem vele a szaftot. Rádobom az apróra vágott snidlinget, összerottyantom, mehet bele a gnocchi.
Spenótban sült gnocchi csirkével:Készítsd el a spenótot, főzz ki legalább 40 dkg gnocchit. 30-40 dkg csirkehúst vágj kockákra, pirítsd meg. Én grill füszerkeverékkel sütöttem meg a húst Tedd egy tál aljára a kifőtt gnocchit, öntsd rá a kész spenótot, tedd a tetejére a húst és szórd meg reszelt sajttal. Tedd be a sütőbe és süsd 30-35 percig. Az enyém fantasztikusan finom lett! Igaz a hús sajnos besüllyedt a spenótba csak imitt-amott látszott ki /ezért nem is fényképeztem le/, de az íze nagyon jó volt.
A paradicsom héját lehúzzuk /a paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártod és után könnyen lehúzhatod a héját/, majd a husát összetörjük. A vajban megpirítjuk a sonkát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és közepes lángon 5 percig főzzük. Belekeverjük a sajtot a petrezselymet és sózzuk, borsozzuk. A kifőtt gnocchit tálba borítjuk, leöntjük a mrtással és szórunk rá aprított bazsalikomlevelet. Ezt a receptet a tutireceptek.hu oldalon találtam.
Sütőtökös gnocchi: 1 kg sütőtök, 30 dkg krumpli, 1 tojás, liszt, sajt, zsálya 15 dkg vaj, só.A tököt süssük meg a szokásos módon, a krumplit héjában. A megsült tököt nyomkodjuk meg, hogy a leve kifollyon, majd keverjük a krumplihoz /sok lisztet fog felvenni a krumpli/. 10-15 dkg zsályalevelet vágjunk csíkokra, forgassuk meg a vajon, sózzuk majd köntsül le vele a kifőtt gnocchit, végül reszeljünk sajtot a tetejére. Ezt a receptet a fozzunkolaszul.blogspot.com oldalon találtam.
A következő 3 receptet a femina.hu/recept/3kremesk-gnocchi-alapteszta-recept oldalon találtam.
Vörös pesztós öntet gnocchihoz: 5 dkg parmezán, 3/4 üveg vörös peszto, 2,5 dl főzőtejszin, 1 csokor bazsalikom, 1 dl száraz fehérbor, olaj. Forrósíts kevés olajat, öntsd rá a tejszint és a pesztot, locsold rá a bort és rottyantsd össze.
Paradicsomos-ricottás szósz: 15 dkg ricotta, 10 paradicsom, 1 csokor bazsalikom, olaj. A paradicsomokat kockázd fel, öntsd a forró olajra, sózdm birsizd ls süsd neg a kockákat. A bazsalikomot aprítsd fel, tedd a paradicsomra, add hozzá a gnocchit és keverd hozzá a ricottát.
Négysajtos mártás: 7 dkg mozzarella, 7 dkg trappista, 5 dkg gorgonzola, 2,5 dl tejszin, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg parmezán, bors. A tejszint öntsd egy serpenyőbe, tedd bele a zúzott fokhagymát, kis borsot. A sajtokat kockázd fel, szórd a meleg öntetbe, hogy megolvadjanak, öntsd a szószt a gnocchira és szórj rá parmezánt.
Csirkés pórés gnocchi: 50 dkg gnocchi, 40 dkg csirkemell, 20 cm póréhagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 dl tejszin, só, fehérbors. A húst kockákra vágjuk és olajon pirítjuk, sózzuk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, felöntjük tejszinnel és összeforraljuk, szórjuk borssal, petrezselyemmel.
Medvehagymás gnocchi szalonnás tejszines szószban: 35-40 dkg gnocchi, 3 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejszin, 5 dkg sajt, vaj, bors, só alaplé. Kezd el sütni a szalonnát, félidőben dobd bele a hagymát, fokhegymát, párold üvegesre, és öntsd fel 1/2 dl alaplével, borsozd bőven és párold 3-5 percig. Add hozá a tejszint és a sajtot. Főzd ki a gnocchit és vajas serpenyőben pirítsd át, add hozzá a mártást és rázogatva keverd.Ezt a receptet a http://tomakonyha.blogspot.com/2010/06/medvehegymas-gnocchi-szalonnas.html