A család nagyon szereti a vadast, csak én nem szerettem bajlódni a főzésével a sok edény miatt /egyikben főtt a zöldség, a másikban a hús, a harmadikban pirítottam a cukrot/. Egyszer Kovács Lázár műsorában láttam, hogyan készíti Ő egyetlen edényben, azóta én is mindig így csinálom.
Hozzávalók: Személyenként 2 szelet hús. 2-3 szál sárgarépa, 2-3 szál fehérrépa, 2 fej hagyma, kis darabka zeller, 1 dl tejföl, 2-3 ek liszt, só, bors, mustár, 2 tk cukor
A húst sózom, borsozom, minden szeletet megkenek mustárral és félreteszem. Megpucolom a zöldségeket, felkarikázom őket, csak az egyik hagymát vágom kockákra. Felhevítem az olajat és a hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütöm, majd kiveszem. A kockákra vágott hagymát a visszamaradt olajban dinsztelem 1-2 percig, majd félrehúzom az edény egyik felébe, a másik felében megpirítom a cukrot. Amikor a cukor karamellizálódott gyorsan beleteszem a húst és a zöldségeket /nehogy a cukor megégjen/ és felöntöm vízzel. Sózom és puhára főzöm. Ha már minden puha kiveszem a húst egy tányérra és botmixerrel turmixolom a a zöldségeket. A tejfölt kikeverem a liszttel, hozzáadok egy kis vadaslét, hogy kb egyforma meleg legyen a tejföl és a vadas leve és belekeverem. Ekkor teszek bele egy babérlevelet is és visszateszem a húst, majd összeforralom. Zsemlegombóccal, esetleg tésztával tálalom.
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
-
2-3 szikkadt zsemle
-
1 tojás
-
15 dkg liszt
-
2,5 dl tej
-
só
A szikkadt zsemléket apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon világosra pirítom. Ezután meglocsolom a tejjel és 15-20 percig állni hagyom, majd hozzáöntöm a felvert tojást, a megolvasztott vajat, sóval, petrezselyemmel ízesítem, és hozzádolgozom a lisztet. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázok, és bő, forró sós vízben kifőzöm, kb. 10 perc. Egyet kettévágok, hogy belül is megfőtt-e, majd szűrőkanállal kiszedem.
|