Az interneten nézelődve találtam erre az oldalra:
recept.lll.hu/
Itt láttam meg egy képet ahol a tepsi telis-tele van fonott kaláccsal.
Muszály volt kipróbálnom!
A receptben az olaj és a cukor mennyisége nem volt pontosan megadva /1/2-3/4 pohár olaj, 1/2 pohár cukor/ én a nyitott csíkos kalácshoz viszonyítva tettem bele a hozzávalókat.
-
l kg liszt BL 55
-
5 dkg élesztő
-
3,5 dl víz /4 dl-t tettem bele, de kicsit ragadt, ezért lisztet kellett hozzáadnom/
-
3 kk só
-
0,7 dl olaj
-
1 tojás
-
6 ek cukor
Bár a recept szerint nincs tej a tésztában, de én kevés tejben futtattam föl az élesztőt. A nagy mennyiségű liszt miatt nem a gépben dagasztottam, kelesztettem a tésztát, hanem kézzel dagasztottam 10-15 percig. Ezután hagytam kelni 40 percet, nagyon szépen duplájára kelt. Négyfelé vágtam és minden cipót 3 részre osztottam. 40 cm-es kígyókat sodortam és 3-3 kigyót összefontam, majd tepsibe raktam.
Itt már csak annyit keltek a kalácsok amig összefontam mindet. Tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam és hideg sütőbe tettem. Így is megsültek a kalácsok 30-35 perc alatt.
|