Hozzávalók a hagyományos túrógombóchoz:
-
1/2 kg túró
-
3 tojás
-
2-2,5 dl búzadara
-
kevés só
-
zsemlemorzsa
A túrót a tojásokat keverjük össze a buzadarával és a sóval. Hagyjuk állni 3-4 órát, hogy a dara megszívja magát. Csak ezután formáljunk gombócokat, főzzük ki enyhén sós vízben. /Ha feljött a gombóc a víz tetejére még főzd néhány percig, egyet vágj ketté, hogy lásd megfőtt-e már./ Ezután megforgatjuk pirított zsemlemorzsában. Tejföllel, cukorral kínáljuk.
Gyors túrógombóc:
Hozzávalók:
-
10 dkg vaj
-
3 tojás
-
50 dkg túró
-
20 dkg buzadara
-
pirított zsemlemorzsa
-
cukor
-
tejföl
A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a tojással, túróval, buzadarával. Ezután óvatosan felverjük a tojáshabot és óvatosan belekeverjük a túrós massszába. Nem kell pihentetni, rögtön nedves kézzel kis gombócokat formálunk és enyhén sós vízben kifőzzük és a szokásos módon tálaljuk.
/Nekem kicsit híg volt a massza, mert nem volt csak kb: 35 dkg-nyi túróm, de zsemlemorzsát szórtam bele és így már elfogadható állagú lett és kanállal ki tudtam szaggatni a kifőzéshez/.
|