Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
20 dkg margarin
-
10 dkg darált dió
-
10 dkg porcukor
-
2,5-3 dl tej
-
1 tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
só
A felfuttatott élesztőt gyúrd össze az átszitált liszttel, tojássárgájával, egy csipet sóval, 5 dkg margarinnal /én a tésztába is tettem egy kevés cukrot/ és annyi tejjel. hogy viszonylag lágy legyen a tészta. Keleszd a kétszeresére /kb: 1 óra/. A maradék margarint olvaszd meg, a diót keverd össze a cukorral. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki egy ujjnyi vastagra, s késsel vagy kanállal vagy egy kis pogácsaszaggatóval darabold fel. Egy mély tepsit kenj ki margarinnal, s az aljára rakj egy sor tésztagaluskát, azt szórd meg cukor-dió keverékkel, locsold meg olvasztott margarinnal, majd megint egy sor tészta következik, s arra megint cukor-dió és margarin. Tedd hideg sütőbe, majd közepes tűzön süsd 35-40 percig. Vaniliasodóval tálald.
Vaniliasodó:
-
fél l tej
-
2 tojássárgája
-
6-7 dkg cukor
-
1 csapott ek liszt
-
1 rúd vanilia kikapart belseje vagy 2 vaniliás cukor
A tojássárgájákat elkeverem a cukorral és a liszttel, majd felöntöm a tejjel. A vaníliarudat hosszában félbevágom, a belsejét kikaparom, és mindkettőt a sodóhoz adom. Folyamatos keverés mellett,nagyon kis lángon főzöm, forrnia nem szabad, mert a tojássárgája kicsapódik!
|