Ezt a receptet Péter Jánosné által gyűjtött 800 sütemény receptje közt találtam, a könyv címe: Süteményeskönyv.
Rétest szeretnél sütni és nincs otthon réteslapod? Nem kell leszaladni a boltba, itt a megoldás, próbáld ki ezt a receptet. Én már többször megcsináltam és hidd el működik!
Hozzávalók:
A rántáshoz:
-
5 dkg liszt
-
8 dkg margarin
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
2 dl tejföl
-
1 tojás
-
csipet só
A 8 dkg margarinból és az 5 dkg lisztből világos rántást készítünk, hagyjuk kihűlni!
A megadott mennyiségeket tartsd be, hogy a rántás lágy, kenhető legyen. Különben úgy jársz, mint én, nem tudod szépen egyenletesen rákenni a tésztára a rántást:
Időm viszont nem volt felhigítani a rántást és várni, hogy kihűljön, hát így hagytam.
Amig hűl a rántás gyúrt össze a tésztát, majd nyújtsd ki vékonyra. A kihűlt rántást kend a kinyújtott tésztára és tekert fel, mint a beiglit. Hagyd állni fél órát.
Darabold fel 6 egyenlő részre:
nyújtsd ki mindegyiket vékonyra, kend meg zsírral, tedd a tölteléket a tészta közepére, tekerd fel. Kend meg zsírral a tetejét is és már sütheted is. /Én a tepsit nem zsíroztam be./
Töltelékek:
Meggy és cseresznyetöltelék: egy-egy rétesre 50 dkg gyümölcs kell. Kimagozzuk, levét gyengén kinyomkodjuk, a morzsával hintett tésztára egyenletesen elosztjuk, fahéjas cukorral megszórjuk.
Túrótöltelék: 30 dkg túrót összekeverünk 1 ek tejföllel, 1 tojással, 2 ek cukorral, 1 ek darával, reszelt citromhéjjal, vaniliás cukorral, 5 dkg mazsolával. A tésztát meghintjük darával, erre kenjük a túrót.
Diótöltelék: 15 dkg dió, 10 dkg cukor, 2-3 ek tej. A darált diót a cukorral, tejjel elvegyítjük és a rétesre szórjuk.
Máktöltelék: 15 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 2-3 ek tej, citromhéj, vaniliás cukor. A hozzávalókat jól összekeverjük és a tésztára szórjuk.
Rizstöltelék:10 dkg rizst tejben megfőzünk, 2 kanál cukorral, a csomag vaniliás cukorral izesítjük. Kihúlve kenjük a tésztára. Ha gazdagabban szeretnénk tehetünk a rizsbe 2 tojássárgáját, 3 dkg vajat, a tojások felvert habját és mazsolát.
Káposztatöltelék: 80 dkg fejes káposztát lereszelünk, gyengén megsózzuk és 30 percig állni hagyjuk. 5 dkg zsírt megforrósítunk a káposztát először fedő alatt, nagyon kevés víz hozzáadásával pároljuk, majd amikor félig megpuhult, fedő nélkül sárgára pirítjuk. Ízlés szerint sóval, borssal, cukorral izesítjük. A káposztás rétest cukrozás nélkül forrón tálaljuk.
|