A zöldségek gyümölcsök gazdagok vitaminban, ásványi anyagban, rostokban és tartalmaznak úgynevezett fitonutrienseket. A fitonutriensek erős ízű, színű és aromájú növényi anyagok, melyek fontos szerepet töltenek be a növények védekező rendszerében, és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk is rendkívül fontos. Ilyen vegyületek a karotinoidok: a növények sárga, vörös, narancsszíne jelzi, az antocianidin: a lila, mélykék szín utal rá, és a flavonoidok: sárga és a kék növényekben.
Tehát ha ételünk minél szinesebb annál egészségesebb, és látványnak sem utolsó. Egy szines étel sokkal étvágygerjesztőbb.
Melyik ételt kóstolnád meg szivesebben?:
Miért fontos a paradicsom?:
A paradicsom
A paradicsom legfontosabb tulajdonsága a likopin tartalma. A likopin egy igen
erőteljes antioxidáns: megköti a szervezetünkben lévő szabadgyököket.
/A szabad gyökök a sejt építőanyagait (fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, DNS-t) károsítják
és az érelmeszesedés vagy a rák kialakulását siettetik./
A likopin jótékony hatással van a szív működésére és a vérkeringésre, valamint bizonyos
szembetegségek pl: a szürkehályog képződés megakadályozásában.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói - Street és munkacsoportja - megállapították, hogy azok a dohányosok, akiknek a szervezetében kevés a karotinoid, fokozott kockázattal néznek szembe a szívbetegségek szempontjából. A litván és a svéd lakosság körében Kristenson és munkatársai által végzett vizsgálatok pedig összefüggést találtak a vér alacsony likopinszintje és a koszorúér állapota között. Egy harmadik kutatás 10 európai országra terjedt ki; ennek végkövetkeztetése az volt, hogy az alacsony antioxidáns szint növeli az akut szívbetegség kockázatát. forrás
A kutatások során arra jöttek rá, hogy a likopin nem a nyers, hanem a feldolgozott paradicsom készítményekben tudja hatását kifejteni, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak.
A likopin és más karotinoidok - köztük a béta-karotin -, valamint az E-vitamin bevitele megakadályozza az úgynevezett "rossz" (vagyis az LDL) koleszterin oxidációját. A torontói egyetem kutatói, Agarwal és kollégái úgy találták, hogy azoknak az embereknek a vérében, akik egy héten át paradicsomlét, spagettiszószt és likopinkoncentrátumot fogyasztottak, a likopin szintje kétszeresére nőtt. Bár a koleszterinszintben nem mértek változást, az oxidált LDL koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt a likopinbevitelben részesülteknél.
A kutatók javaslata szerint a megszokott étkezésünkben szereplő zöldségek és gyümölcsök mellett napi egy pohár paradicsomlé, esetleg paradicsomleves
vagy négy evőkanálnyi ketchup mindenképpen hasznos lehet. forrás
A cékla csökkenti a vérnyomást, méregtelenít, kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.
Miért fontosak a káposztafélék /kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, retek, torma/?:
C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig akálciummennyiségekiemelkedő és a vasé is jelentős. Hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani. Kalóriaszegény 100 gr csak 31, a savanyú káposzta csak 20 kaloriát tartalmaz. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukozinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.