Hozzávalók:
-
1/2 l tej
-
1/2 kg túró
-
5 dkg vaj
-
1 tojás
-
1/2 tk szódabikarbóna
-
szűk fél kávéskanál só
A tejet a túróval együtt felforralom, és addig melegítem amíg a savó kicsapódik:
Kicsit állni hagyom majd egy szűrőbe teszem és lecsepegtetem.
A vajat felolvasztom, megsózom úgy, hogy egy picit erősebb sós legyen az íze. Beleteszem a túrót és lassú tűzön melegítem, közben folyamatosan kavarom.
Amikor nyúlóssá válik leveszem a tűzről, beleteszem az ízesítőket /nálunk a fokhagymás a menő/, és a szódabikarbónát /ettől azonnal megduzzad és lukacsos lesz/.
Az utolsó képen már összeállt a sajt csak nyúlóssá nem akart válni, úgyhogy ebben az állapotában tettem bele a fokhagymát és a szódabikarbónát. Én ezt a sajtot mindig házi tejből, saját készítésű túróból csináltam, ami sokkal lágyabb. Most boltban vettem és elég morzsás túró volt. Azt javaslom, hogy ne túl morzsás, hanem inkább kicsit nedvesebb túróból csináld!
Az egész masszát belegyömöszölöm pl: egy 1/2 kg-os margarinos dobozba /nem baj, ha margarinos az oldala egy kicsit/. Én tojást soha nem tettem bele, de nem is hiányzott belőle.
|