Hozzávalók:
-
70 dkg liszt
-
25 dkg méz
-
20 dkg porcukor
-
1 tojássárgája
-
1,5 dkg szalalkáli
-
5 dkg reszelt cukrozott narancshéj
-
10 dkg dió
-
fahéj, ánizs, őrölt szegfűszeg
A mézet feloldjuk 2 dl forró vízzel, majd hűlni hagyjuk. A tojást, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citromhéjat és a szalalkálit keverőtálba tesszük, és kb fél óra alatt sima habos masszává keverjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a mézes szirupot, majd deszkára borítjuk és jól összedolgozzuk.
Letakarjuk és 4 órán át pihentetjük. Négy részre osztjuk, fél centis lapokat nyújtunk belőle és kekszformákra vágjuk, megkenjük tojással. Negyedekre vágott dióval díszíthetjük, majd kikent tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 1,20 kg keksz lett ebből a mennyiségből.
Én az ánizst kihagytam a fűszerekből, mert nem volt itthon. Ánizs nélkül a keksz íze engem a mézes puszedlire emlékeztet.
A receptet a http://www.magyarmez.hu/receptek/suti/mezes_keksz.html oldalon találtam.
|