Hozzávalók:
-
30 dkg liszt
-
3 dl víz
-
só
-
töltelék ízlés szerint
A 3 dl vizet kevés sóval felforralom és azonnal a kimért liszthez öntöm. Gyorsan elkeverem, minél simább legyen, nem baj ha nem sikerül tökéletesre, mert néhány perc múlva hűl annyit, hogy kézzel simára tudom gyúrni. 1/2 h-t pihentetem, majd lisztezett deszkán /többször lisztezve/ átgyúrom, szilvásgombóc nagyságú gombócokat szaggatok belőle és egyenként kinyújtom.
Megtöltöm a töltelékkel:
Derelyevágóval körbevágom:
Nem túl sok és nem túl forró olajban megsütöttem. Ebből a mennyiségből 20 db lepény lett.
2 fajta tölteléket csináltam:
Szalonnás:
-
1 db natúr tömlős sajt
-
kevés tejföl
-
kb: 8-10 dkg császárszalonna /nem mértem/
-
kevés reszelt sajt
-
oregano
A szalonnát kockákra vágtam, kicsit megpirítottam és belekevertem a sajtos, tejfölös masszába.
Ez a töltelék a pizzára emlékeztette a családot
Sajtos:
-
1/2-1 doboz tejföl /kicsi/
-
reszelt sajt
-
kevés delicát
A tejfölbe belekevertem a reszelt sajtot, kevés delicátot /nem vittem túlzásba/.
Aliz akinek a konyháján a receptet találtam pizzakrémet, kukoricát, sajtot csülökhús vagdalt konzervet töltött a lepényekbe.
|