Meggy és cseresznyebefőtt
Meggybefőttet hosszú évek óta teszek el legalább 20 üveggel.
A szárától megszabadított 8-10 kg meggyet háromszor megmosom úgy, hogy mindig kiszedem a vízből és átrakom egy másik edénybe. Tiszta vizet engedek rá, újra kiszedem és harmadszor is megismétlem. Ezután a befőttes üveg aljára teszek egy ek cukrot, félig töltöm az üveget, újabb 1 ek cukrot szórok rá, megtöltöm az üveget és megszórom 1 ek cukorral. Tehát 1 üvegbe 3 esetleg 4 ek cukrot teszek /a család így szereti/. Ezután a gyümölccsel teli üvegeket megtöltöm hideg vízzel, nátrium benzoátot szórok a tetejére, lezárom és kigőzölöm.
Az üvegeket papírba csomagolom, beleállítom egy nagy lábasba és annyi vizet öntök rá, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz.
A vizet felforralom és 15-20 percig letakarva gőzölöm, száraz dunsztban hagyom kihűlni.
|