Zöldbab
A zöldbabot megmosom, megpucolom: két végét levágom, ha esetleg szálka van benne kihúzom, feldarabolom újra megmosom. Enyhén sós vízben félpuhára főzöm. Szűrőkanállal üvegekbe szedem a babot, a visszamaradt lét a babra öntöm, 1 tk 20-os ecetet öntök rá, késhegynyi natriumbenzoátot szórok rá, lezárom és vízben gőzölöm 20 percig. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Karfiol
A karfiolt rózsárira szedjük, leöblítjük, beáztatjuk majd ismét lemossuk. Enyhén sós vízben 10 percig blansírozzuk, szűrőkanállal üvegekbe szedjük. Ráöntjük a főzőlét, késhegynyi nátriumbenzoátot szórunk rá, lezárjuk és 30 percig vízben gőzöljük. Másnap megismételjük a gőzölést, de csak 20 percig.
Cukkinis pagettiszósz
Hozzávalók egy 4 tagú családnak egy étkezéshez:
-
kb. 1 kg paradicsom
-
1 nagy fej hagyma
-
2 kisebb cukkini
-
2 gerezd fokhagyma
-
kevés zellerszál
-
olaj
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a félkarikára vágott cukkinit, néhányszor átkeverjük, rászeleteljük a paradicsomot. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zellert, sózzuk, borsozzuk és félrebillentett fedő alatt addig főzzük amig a szósz besűrűsödik és édeskéssé válik. Forrón üvegekbe töltjük, tartósítót szórunk rá, lezárjuk, fejreállítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Forrás: borsa.hu
Spenót télire
A spenótot én 1,5 kg-ot használtam fel: háromszor nagyon bő vízben megmossuk. Például a tisztára súrolt mosogatóban engedünk rá vizet, kicsit hagyjuk ázni, majd a leveleket kiszedjük. A vizet leengedjük /az alján látszik a sok homok/. Tiszta vizet engedünk, újra beletesszük a leveleket, és így folytatjuk amíg tiszta nem marad a víz.
Ekkor egy nagyobb lábasban nem túl sok olajat forrósítunk és rádobjuk a levelek felét. Eleinte nem nagyon fér az edénybe, de hamar összeesik. Néhány percig pároljuk /kb 4-5 perc/.
Fél kg-os adagokban dobozokba gyömöszöljük, és ha kihűlt mehet a fagyasztóba.
paradicsomos chutny:
Hozzávalók:
-
1,5 kg jó érett paradicsom
-
5 dkg mazsola
-
1,5 dl bor- vagy gyümölcsecet
-
10 dkg kristálycukor
-
4 gerezd fokhagyma
-
5 ek őrölt gyömbér
-
1 tk chilipor
-
1 mk só
A paradicsomot hámozás után apróra vágjuk, ép zománcú lábosban összekeverjük a hozzávalókkal és állandó kevergetés mellett lekvársűrűségűre főzzük. Az eredeti recept szerint, ha kihűlt kis üvegekbe tesszük, lezárjuk és a hűtőben hónapokig eláll. Én forrón tettem kis üvegekbe, lezártam és száraz dunsztba tettem. Meglátjuk így is eláll-e?
|