Csemege uborka tartósítószer nélkül
Ebbe az uborkába nem kell tartósítószer!
Végre megtaláltam a tökéletes csemege uborka receptjét: http://www.kajarecept.info/csemegeuborka/
Bár aggódtam egy kicsit, hogy megpuhul az uborka a gőzölés hatására, ezért először csak 2 vagy 3 üveggel raktam el.
Egy hét múlva kibontottam egyet, tökéletes volt, és isteni finom.Gyorsan vásároltam egy láda apró uborkát /mivel a saját termésű keserű volt és erre a célra használhatatlan/ és a java részét így raktam el. Még egy sem romlott meg, gyönyörő átlátszó, tiszta a lé az üvegben még most is november közepén.
Hozzávalók:
A felöntőléhez üvegenként:
-
1 tk só
-
2 ek cukor
-
3 rész víz
-
1 rész 10 %-os ecet
fűszer üvegenként:
-
kapor az üveg aljára
-
1 babérlevél
-
1/2 mk egész feketebors
-
1/2 mk egész köménymag
-
1/2 mk mustármag
-
1/2 mk koriandermag
Készítsd el a felöntölét, itt pontosan le van írva http://www.kajarecept.info/csemegeuborka/
Én úgy csináltam, hogy az alaposan megmosott uborkákat szépen elrendezve beleraktam az üvegekbe, de előtte az üveg aljára kaprot tettem. Utána elkészítettem a felöntőlét: Egy 7 dl-es üvegbe kb: 2,5 dl lé fér, ezért 4x2,5 dl= 1 liter felöntőlére lesz szükség.:
-
3x2,5 dl víz
-
1x2,5 dl 10 %-os ecet
-
4x 1 teáskanál só
-
4x2 evőkanál cukor
Jó alaposan feloldottam a sót meg cukrot. Az uborkákra szórtam a fűszereket, ráöntöttem a felöntőlét és lezártam az üvegeket. Elővettem egy nagy fazekat, az enyémbe 4 db üveg fért el. Az üvegeket egyenként újságpapírba csomagoltam, hogy el ne törjenek, annyi vizet engedtem a fazékba, hogy teljesen ellepje az üvegeket a víz. Bekapcsoltam a gázt, amikor felforrt a víz takarékra tettem és 20 percig gőzöltem.
Kovászos uborka kovászos káposzta
Az uborkákat áztasd be egy kis időre, jó alaposan mosd meg /én egy csak erre a célra használt körömkefével is meg szoktam dörzsölni/. Vágd le a két végét, hosszában a két végétől kb 1-1 cm-re vágd 4 felé, úgy hogy azért egyben maradjon az ubi.
Állítgasd őket egy 3-5 literes üvegbe, rakj közé tisztára mosott kaprot, 1-2 gerezd fokhagymát.Öntsd le langyos vízzel, amibe literenként 1 ek sót tettél. A tetejére tegyél egy kenyérszeletet egy tüllzacskóban, takard le egy kistányérral és tedd a napra.
3-4 nap alatt kész a kovászos uborka.
Ha elkészült vedd ki az uborkákat, szűrd le a levét öntsd vissza a lét az uborkára és tedd a hűtőbe. Ha az uborkákat tiszta fertőtlenített befőttesüvegekbe teszed, a levét felforralod és ráöntöd az üvegben lévő uborkákra zárd le és tedd a kamrába, mert így hosszabb ideig eltartható. Kipróbáltam!
A kovászos káposztához vágd vékony szeletekre a káposztát és ugyanúgy készítsd el mint a kovászos ubit.
Dobigálós/hordós/ savanyúság
Mát több hordós savanyúság receptet kipróbáltam. A családnak a mutterkonyhájában talált recept szerint készült ízlik a legjobban:
Hozzávalók:
-
12,5 l víz
-
1,5 kg cukor
-
60 dkg só /én soknak találom, ezért kevesebbet tettem bele/
-
7,5 dl 20 %-os ecet
-
35 gr timsó
-
12,5 gr citromsav
-
12,5 gr babérlevél
-
12,5 gr borkén
-
43 gr nátriumbenzoát
-
25 gr szemesbors
-
200gr mustármag
-
torma ízlés szerint
Én csak 6 l vízzel készítettem, először egy kisebb savanyúságos vödörben. Nem tettem bele csak kb: 12-15 gr sót. A jól összekevert lébe dobálhatjuk tetszés szerint a savanyítani valót: zöldparadicsom, uborka, kisdinnye, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, karfiol, káposztával töltött paprika, ami éppen van otthon. Kb: egy hét alatt összeérik és fogyasztható. A lényeg, hogy csak tiszta eszközzel nyúljunk a vödörbe /pl:facsipesz/. Én a biztonság kedvéért inkább befőttesüvegbe teszem ezt a savanyúságot is.
3 liter vízhez adtam 25 dkg cukrot, 15 gr sót, 1,8 dl 10 %-os ecetet, 2 gr citromsavat, 5 db babérlevelet, 2 gr borként, 2 gr egész borsot, és 50 gr mustármagot.
Zöldparadicsom savanyúság ecet és cukor nélkül
Hozzávalók:
-
zöldparadicsom
-
sárgarépa
-
pár gerezd fokhagyma
-
ujjnyi meggyfaág
-
6 db meggyfalevél
-
kapor, csombor, mustármag, szemesbors
-
só
Az üveget megtöltjük a paradicsommal, felöntjük vízzel, majd ezt a vizet lemérjük egy mércés edénybe. Literenként 1 ek durva sót keverünk a liter vízbe. A befőttesüvegből kiszedem a paradicsomokat, szárazra törlöm az üveget. Én betettem a mikróba és ott szárítottam meg. Egy félbevágott fokhagymával bedörzsöljük a befőttesüveg belsejét, kaprot teszünk az üveg aljára. Szórunk rá csombort /én szárítottam használtam/ mustármagot, borsot kb: 1/2-1/2 mokkáskanállal szórtam bele. Beletesszük a zöldparadicsomot, közé karikáz unk sárgarépát és dobálunk közé néhány gerezd fokhagymát, a meggyfaágat és a leveleket is.Ráöntöm a sós lét és kistányérral fedem. Ha erjedni kezd hűvüs sötét helyre teszem. Először zavaros lesz, de később letisztul.
2-3 hét múlva fogyasztható.
Ez is ecet és cukor nélkül készült
Hozzávalók:
-
1 kg zöldparadicsom
-
annyi gerezd fokhagyma amennyi a paradicsom
-
3 babérlevél
-
1 ek só
-
1 kk bors
-
1 kk mustármag
-
1 kk koriander
-
1,5 dl citromlé /100 %-os/
-
3 ek méz
-
1 l víz
-
kevés tartósítószer
A vizet a fűszerekkel felforraljuk. A paradicsomot a fokhagymával az üvegbe tesszük /én kevesebb fokhagymát tettem bele. Mivel nagyok voltak a paradicsomok, feldaraboltam őket és 5-6 gerezd fokhagymát tettem mellé/. Ha a víz felforr hozzáadjuk a citromlevet és a mézet, majd a paradicsomra öntjük. Őszintén bevallom nálam már az ecet nélkül dolog nem igaz, mert nem volt 100 %-os citromlém, ezért 1/2 dl 20 %-os ecetet tettem bele. Tartósítószert teszünk a tetejére és dunsztoljuk.
Eredeti recept
Cukkini fűszeresen
Hozzávalók:
-
1 kg cukkini
-
1 kg húsos zöld és pirospaprika
-
1 szál torma
-
8 dl borecet /én sima 10 %-os ecetet használtam/
-
20 dkg cukor
-
2 ek só
-
3-4 babérlevél,
-
kapor, tárkonylevél, csombor
Az ujjnyi karikákra vágott cukkinit, a karikákra vágott zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk. Néhány szelet tormát teszünk közé. Borecetet higítunk azonos mennyiségű vízzel, izesítjük sóval, cukorral,1-2 szál kaporral, csomborral /borsfű/, tárkonnyal. Jól felforraljuk és forrón a cukkinire öntjük. A tetejére tesszük a megfőtt fűszernövényeket és csapott mk tartósítót. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Uborkasaláta télire
A saját termésű uborkámat sajnos csak így tudom elrakni télire, mert keserű.
Ezért mielőtt elkészítem az alábbi recept szerint, előtte meghámozom, szeletelem, lesózom, 1 h-t állni hagyom. Utána kinyomkodom a sós léből, tiszta vízbe teszem, többször átmosom. Így sikerült megszabadítani az uborkát a kesernyés íztől.
Hozzávalók:
-
1 kg uborka
-
1 fej hagyma
-
3 nagy gerezd fokhagyma
-
8-10 dkg cukor
-
1 ek só
-
0,5 dl 10 %-os ecet
-
3/4 mk mustármag
-
3/4 mk nátrium-benzoát
-
3/4 mk borkén
Az eredeti recept szerint az uborkákat héjastól szeleteljük, elkeverjük a hozzávalókkal, én a hagymát és a fokhagymát is azonnal beleteszem, 3 órát állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük. A 3 h elteltével az uborkát 7 dl-es üvegbe töltjük és ráöntjük a visszamaradt lét, lezárjuk és mehet a kamrába. Ez a mennyiség éppen elég egy 7 dl üvegbe.
|