Ezt a salátát kicsit több munkával jár elkészíteni, de megéri nagyon finom! Mivel nincs itthon mogyoróvaj, ezért körülnéztem a neten és az itt található recept szerint elkészítettem magam.
Hozzávalók:
-
55 dkg csirkemell csíkokra vágva
-
2 db limonella leve és héja
-
25 dkg basmati rizs
-
10 dkg hüvelyes cukorborsó félbevágva
-
1/2 kis fej kb: 22 dkg kínai kel darabokra tépkedve
-
1/4 kígyóuborka felkockázva
-
4 szál újhagyma
A pácléhez:
-
2 ek olaj
-
3 ek szójaszósz
-
1 ek halszósz
-
2gerezd zúzott fokhagyma
-
2,5 cm gyömbér reszelve
A mogyorószószos öntethez:
-
1 kis fej hagyma
-
3 ek mogyoróvaj
-
1 db friss enyhe chilipaprika
-
1 kk cukor
-
1 dl csökkentett zsírtartalmú kókusztej
Először elkészítjük a páclét: 1 ek olajat összekeverünk 2 ek szójaszósszal és 1 ek halszósszal /én ezt kihagytam, mert esélyem sem volt beszerezni/, 2 gerezd összezúzott fokhagymával, 2,5 cm-es darab reszelt gyömbérrel. Beleforgatjuk a húst és letakarva legalább 3 h-t pácoljuk. Nyársra húzzuk és grillen 8-10 perc alatt néha megforgatva megsütjük.
A 2 limonella héját és levét egy nagy tálban összekeverjük a maradék 1 ek olajjal és 1 ek szójaszósszal.
A rizst forrásban lévő vízbe tesszük és 8 percig főzzük majdnem puhára, ekkor beletesszük a félbevágott hüvelyes cukorborsót és további 2 percig főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, majd beleforgatjuk az előbbi citromos lébe. Teszünk még a rizsbe 22 dkg darabokra tépkedett kínai kelt, kockákra vágott kígyóuborkát és 4 szál csíkokra vágott újhagymát, és jól összekeverjük.
Elkészítjük a mogyorószószos öntetet: A felaprított vöröshagymát, a mogyoróvajat, a chilipaprikát, a cukrot, a kókusztejet és a visszamaradt páclevet összekeverjük és kis lángon 5 percig főzzük.
A megsült húst lehúzzuk a nyársról és összekeverjük a salátával, vagy a nyárson hagyva tálaljuk. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűtve az öntettel leöntve kínáljuk.
|