A karácsonyfa adta az ötletet, hogy csináljak egy bonbonos dobozt, amibe apró édességet tehetek:
Ilyen a dobozka teteje
/ez a dobozka nem is annyira dobozka kb: 15 cm átmérőjű és7-8 cm magas/
Valamilyen egyedi, különleges ajándékot szerettem volna készíteni a gyerekeim családjainak.
Legnagyobb örömömre rátaláltam Edit honlapjára http://edithreceptjei.blogspot.hu/2009/11/vkf-xxx-1-karacsonyfa-ajandekba.html ahol ezt a süti karácsonyfát láttam.
Nem sokat gondolkoztam pár nap múlva meg is csináltam. Ezt a karácsonyfát a barátnőmnek adtam.
December 25-én hajnalban aztán nekiláttam megcsinálni a 2 db ajándék fenyőfát. /Azért 25-én, hogy minél frisebb legyen. Ez csak annyiból, volt hiba, hogy a máz nem száradt meg tökéletesen délutánra mikor megjöttek a gyerekek./
Hozzávalók:
-
35 dkg liszt
-
125 ml tej
-
60 ml olaj
-
1 tojás
-
2 dkg élesztő
-
1-2 ek cukor
-
1 tk só
Töltelék:
-
50 gr olvasztott vaj
-
2 tojásfehérje
-
50-60 gr mák
-
6 ek cukor
-
1 ek liszt
-
1 tk fahéj
-
1 tojássárgája
-
30 ml tej
A mázhoz:
-
1 tojásfehérje
-
10 dkg szitált porcukor
-
1 ek citromlé
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben dagasztottam, és egy órát kelesztettem. közben elkészítettem a tölteléket. A mákot ledaráltam, 3 púpozott ek-nyi mákot összekevertem 3 ek cukorral és a fahéjjal. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a maradék cukorral és óvatosan belekevertem 4 púpozott ek mákot és 1 ek lisztet.
Most következik a formázás amit leírni talán nehezebb és hosszadalmasabb, mint megcsinálni. Ezért idemásolom Edit leírását:
A megkelt tésztát egy deszkán átgyúrtam (nem kell semi liszt ehhez, mert eléggé olajos a tészta!) majd háromfelé osztottam, de úgy, hogy három különböző méretű golyót kaptam belőle. Ezúttal méricskéltem is a pontosabb leírás kedvéért: a megkelt tésztám kb. 63 deka volt, ezért először három egyforma darabra vágtam fel, majd az egyikből elcsíptem kb. 5 dekányit és egy másik golyóhoz gyúrtam hozzá.
Ezzel a legnagyobbikkal kezdtem először dolgozni, addig a másik kettőt a hűtőbe tettem. A golyót kétfelé osztottam, szintén úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb darabom legyen. Fogtam a nagyobbikat és háromfelé vágtam. Az első darabkát kinyújtottam, kb. 15 centis kör lett belőle, ráhelyeztem egy sütőpapírral leterített kapcsos tortaforma aljára, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam cukros-fahéjas mákkal. Ráhelyeztem a következő kinyújtott lapocskát, szintén megvajaztam, bemákoztam és erre jött a harmadk kinyújtott lapocska, amit viszont egy centivel nagyobbra nyújtottam, hogy a széleket jól eltakarja. Végül bevagdostam a kört úgy, hogy nem vágtam teljesen át, a széleknél kb. 1 centi megmaradt és a “szirmokat”, vagyis ezúttal a “fenyőágakat” kihajtogattam.
A kisebbik gombóccal is ugyanígy jártam el, kinyújtottam a darabokat (kb. 10 cm-es átmérőjű körré) megkentem, megszórtam, majd belehelyeztem a nagyobbik sziromsor közepébe. Ezt is bevagdostam (szintén 8-ba), de úgy, hogy ennek a szirmai az előzőek közé essenek. A közepén keletkezett üreget megtöltöttem az előzőleg elkészített mákos habbal és az így elkészített virágot félrettem kelni, kb. 20 percig. Ekkor lekentem a tejjel elkevert tojássárgájával, letakartam egy sütőpapír-darabbal és ment az előmelegített, de már lehúzott lángú sütőbe. 20-25 perc alatt sült meg, de ezt szerintem nem éppen mérvadó, mert minden sütő másképp süt. Kb. 10-15 perc után a sütőpapírt levettem róla, hogy szépen megpiruljon a teteje is.
Elkészítettem a középső virágot is. A hűtőből elővettem a nagyobbik golyót és pontosan ugyanúgy jártam el vele, mint az előzővel. A különbség csak annyi volt, hogy ezúttal a nagyobbik körök kb. 11-12 centi átmérőjűek voltak, a kisebbek pedig 7-8 centisek és már csak 6 szirmot vágtam neki. A közepét megtöltöttem mákos habbal, hagytam kelni, majd lekentem és megsütöttem. A különbség csak annyi, hogy én az első két-két virágot egy tepsiben egyszerrre sütöttem meg.
A legkisebbik darabot is kettéosztottam, a nagyobbik feléből pedig egy 6-7 centis, szintén háromrétegű kört nyújtottam, és úgy vagdostam be, hogy 4 szirma legyen. A közepét megtöltöttem habbal. A ksiebbik darabot is kinyújtottam és ebből két csillagformát szúrtam ki. Az egyiket élére beleállítottam a mákos habba, a másikat pedig csak ráhelyeztem a sütőpapírra a virág mellé. Kelesztettem, kentem, megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni őket.
Amíg hűltek, elkészítettem a mázat: egy tojásfehérjét habbá vertem 10 dkg szitált porcukorral és 1 ek. citromlével. Kézi mixerrel, kb. 10 percig vertem.
Összeállítás:
Fogtam egy kis tálkát, egy tortaforma-aljra helyeztem és erre ráraktam a legnagyobbik virágot. Ez lett a fenyőfa alja. Megkentem mázzal, ráhelyeztem a következő réteget, ezt is megkentem és erre jött a legkisebb, csillagos rész. A habba állított csillagot is megkentem mázzal, erre pedig “ráragasztottam” a külön sült csillagot. A maradék mázzal pedig lecsepegtettem a fát. Másnapig hagytam száradni rajta, csak ezután fotóztam és főleg ettük.
Egyetlen tanács: Ne próbálja meg senki egyben megsütni. Én megpróbáltam és amit a saját asztalunkra szántam jól elrontottam, lapos lett mint, egy palacsinta!
A dobozt is ugyanúgy készítettem, mint a karácsonyfa szirmait. A különbség csak annyi, hogy az első szirom legalsó lapját egészben hagytam, erre tettem egy három rétegű szirmot. Az egyiknél a doboz alja lett, aminek a szélét bekentem a mákos masszával /de lehet lekvárral is/. A tetejénél pedig szintén az első réteget egyben hagytam arra tettem a kihajtogatott szirmokat, és külön-külön sütöttem meg az alját és a tetejét.
A dobozba mandulás csókot tettem.
|